Muotoilun valtionpalkinto keramiikkataiteilija Anu Pentikille

Muotoilun valtionpalkinto keramiikkataiteilija Anu Pentikille

Tiedote 17.11.2021

Suomalaisen sisustamisen designtalo Pentikin juhlavuosi huipentui, kun tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio jakoi vuoden taiteen valtionpalkinnon Anu Pentikille. Muotoilun valtionpalkinto on merkittävä tunnustus keramiikkataitelijan viisi vuosikymmentä kestäneestä ainutlaatuisesta urasta, jonka aikana perheyritys Pentik on myös kasvanut yhdeksi Suomen menestyneimmistä taideteollisista yrityksistä.


Kuva: Ville Mäkilä / TMK


Valtionpalkinnot lukeutuvat suomalaisen taidekentän arvostetuimpiin tunnustuksiin, sillä palkinnosta päättävät toimikunnat, joiden jäsenet ovat itse eri taiteenalan tekijöitä. Vuoden 2021 Taiteen edistämiskeskuksen valtionpalkintoja jaettiin yhteensä 13 kappaletta 17.11.2021 pidetyssä tilaisuudessa. Näin Taiken arkkitehtuuri ja muotoilu -toimikunta perusteli Anu Pentikin valintaa:

- Muotoilun valtionpalkinto on tunnustus vahvan vision omaavalle keramiikkataitelijalle, joka teki 50 vuotta sitten harrastuksestaan työn. Anu Pentik on pitkän uransa aikana luovuudellaan ja kokeilunhalullaan laventanut keramiikan rajoja. Pohjoinen luonto ja omaleimaisuus ovat jalostuneet hänen käsissään taideteoksiksi ja käyttökeramiikaksi, joiden muotokieli puhuttelee meitä suomalaisia. Anu Pentikin elämäntyö on Lapin sävyissä hehkuva taide, jossa ilmenevät ihmisen tunteiden koko skaala sekä luonnon monimuotoisuus, kertoo Taiken arkkitehtuuri ja muotoilu -toimikunnan erityisasiantuntija Tuulikki Koskinen.

50 vuotta keramiikkataidetta ja kauneutta koteihin
Perheyritys Pentikin juhlavuosi on myös keramiikkataiteilija Anu Pentikin 50. taiteilijajuhlavuosi. Keramiikkataiteilijana Anu Pentikin menestystarina alkoi 1970-luvun alussa omaleimaisista Kaamoskivistä, uniikeista keraamisista kynttilänjaloista. Savi raaka-aineena onkin erottamaton osa palkittua muotoilijaa:

- Haluan luoda kauneutta koteihin ja samalla kokeilla keramiikan rajoja. Luovuuteni kumpuaa Posiolta pohjoisen ainutlaatuisesta luonnosta, jatkuvasta kauneuden kaipuusta ja uteliaisuudesta. Haluan haastaa itseni ja uudistua yhä uudelleen joka päivä. Olen kiitollinen ja otettu tästä tunnustuksesta. Se antaa minulle valtavasti iloa sekä luomisintoa, Anu Pentik sanoo.

Pentikin matka on tarina tahdosta ja taidosta, ehtymättömästä elämänjanosta ja taiteen palosta. Kohokohtia yrityksen historiasta löytyy tästä linkistä.

Kuvat: Anu Pentik keramiikkataiteilijana: Pentik 50 v: henkilö- ja historiakuvia

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Minna Lampinen, markkinointijohtaja, puh. 040 586 8262

Pentik on tarina tahdosta ja taidosta, ehtymättömästä elämänjanosta ja taiteen palosta. Perheyritys on kaunistanut suomalaisten koteja ja valloittanut sydämiä jo puolen vuosisadan ajan. Pentikin tarina alkoi vuonna 1971 Posiolta, jossa sijaitsee edelleen yrityksen keramiikkatehdas ja kynttiläpaja. Tänä päivänä Pentik on monipuolinen sisustamisen designtalo, jonka liikevaihto vuonna 2020 oli 24 miljoonaa euroa. Omia myymälöitä on verkkokauppa mukaan lukien 47 ja Pentik työllistää lähes 250 henkilöä Suomessa. Posio ja Pentik-mäki saivat vuonna 2020 vastuullisen matkailun Sustainable Travel Finland -tunnustuksen.