Pentikin keramiikkatehdas

Pentikin keramiikkatehdas Napapiirin tuntumassa, Posiolla on maailman pohjoisin keramiikkatehdas, jossa valmistuu vuosittain n. 300 000 esinettä. Vuosien varrella keramiikkatehdasta on laajennettu useaan kertaan ja nykyään tehtaan pinta-ala on 6000 m2 ja uunien tilavuus 40 m3. Vuonna 2020 tehdas työllisti 40 keramiikka-alan ammattilaista. Pentikin myötä keramiikkateollisuus on yksi Posion kunnan tärkeimmistä elinkeinoista ja Pentik on suurin yksittäinen työantaja reilun 3000 asukkaan kunnassa. Haluamme ylläpitää keramiikkaosaamista ja säilyttää keramiikkatuotantomme Suomessa myös tulevat vuosikymmenet. 

Astioiden tie uuteen kotiin vie monen työvaiheen kautta

Posion tehtaalla valmistetaan kaikki keramiikka-astiamme ja osa kynttilöistämme. Kaikki saa alkunsa tuotesuunnittelijoidemme Anun, Lassen, Minnan ja Tuulin pöydiltä. Mallimestari Jani toteuttaa suunnittelijoiden visioista kipsimallit ja muotit, joista useiden testipolttojen kautta saadaan tuotteen lopullinen muotti. Astiat muovataan haluttuun muotoon kipsimuotteja apuna käyttäen muovauskoneilla, prässillä tai käsin valaen. Kuppeihin liitetään korvat käsin ja viimeistelyssä esineiden reunat pyöristetään, jonka jälkeen astiat ovat valmiita esipolttoon. Esipolton jälkeen tuotteet lasitetaan joko koneella, käsin kastamalla tai ruiskuttamalla. Osa tuotteista myös koristellaan käsin. Lasituksen ja koristelun jälkeen tuotteet poltetaan uudestaan. Polton jälkeen siirtokuvallisiin astioihin asetellaan siirtokuvat käsin ja ne poltetaan uudelleen, jolloin kuvat sulavat lasitteen sisään. Viimeisen polton jälkeen esineiden pohjarenkaat vielä hiotaan. Kaiken tämän jälkeen valmis, useiden käsiparin kautta kulkenut, rakkaudella tehty tuote on valmis jatkamaan matkaansa uusiin koteihinsa.

Tuotteissa näkyy edelleen ihmisen kosketus

Vuosikymmenien varrella keramiikan valmistuksen työvaiheet ovat hioutuneet ja työtavat kehittyneet. Raskaimmat työvaiheet, jotka vaativat paljon mekaanista työtä, on automatisoitu, mutta paljon tehdään edelleen käsin. Tehtaan erikoisosaamista ovat sabluunakoristelu ja taidekeramiikan maalaaminen itse kehitetyillä taidelasitteilla. Pentik Studio -taidekeramiikka koristellaan käsin erilaisia apuvälineitä ja maalauksellisia tekniikoita käyttäen, mutta käsityötä tehdään monen muunkin tuotteen kohdalla. Esimerkiksi Kivi-astioiden lasite ja kuviointi maalataan jokaiseen astiaan käsin, Kajo-astioiden hillitty pisarakoristelu tapahtuu käsityönä ja Posio-sarjan kuviot maalataan käsin sabluunan avulla. Käsin tehdään myös upeita keraamisia koristeita ja viimeisimpänä aluevaltauksena sympaattisia Pentik Koira-keramiikkaveistoksia. Tehtaan yhteydessä toimivalla kynttiläpajalla valetut kynttilät tehdään kaatamalla värjätty, sula steariini-parafiini -seos itse valmistamiimme kynttilämuotteihin.

Vastuullisuus on kaiken keskiössä

Vastuullisuustyön merkitys kaikessa toiminnassamme on erittäin keskeisessä roolissa. Keramiikkatehtaallamme pyrimme kierrättämään ja hyödyntämään raaka-aineet mahdollisimman tehokkaasti. Polttamaton savi käytetään uudestaan, valmistusprosessissa rikkoutuneita lasitettuja keramiikkaesineitä hyödynnetään kierrätystaideteoksiin ja keramiikan poltossa syntyvä hukkalämpö ohjataan hyötykäyttöön omien toimitilojen lämmitykseen. Tehtaalla käyttämämme sähkö on 100 % uusiutuvilla energialähteillä tuotettua.​

Lue lisää vastuullisuustyöstämme

Ei nimi konetta pahenna

Keramiikkatehtaalla hauska yksityiskohta on, että kaikki koneet tunnetaan omilla nimillään! Työntekijämme ovat antaneet nimet kaikille koneille. Esimerkiksi eräs koneista nimettiin aluksi Toivottomaksi, sillä se ei toiminut kuten toivottiin. Myöhemmin se kuitenkin ryhdistäytyi ja nimi muutettiin Toivoksi. Pertti nimettiin tehtaalla paljon vieraillen sähkömiehen mukaan. Tuorein tulokas on nimeltään Impi.

Tutustu keramiikkatehtaaseemme

Rakkaudella, Posiolta

Katso kaikki kotimaiset astiat