Pentikin keramiikkatehdas

Pentikin keramiikkatehdas Napapiirin tuntumassa, Posiolla on maailman pohjoisin keramiikkatehdas, jossa valmistuu vuosittain n. 300 000 esinettä. Vuosien varrella keramiikkatehdasta on laajennettu useaan kertaan ja nykyään tehtaan pinta-ala on 6000 m2 ja uunien tilavuus 40 m3. Vuonna 2020 tehdas työllisti 40 keramiikka-alan ammattilaista. Pentikin myötä keramiikkateollisuus on yksi Posion kunnan tärkeimmistä elinkeinoista ja Pentik on suurin yksityinen työantaja reilun 3000 asukkaan kunnassa. Haluamme ylläpitää keramiikkaosaamista ja säilyttää keramiikkatuotantomme Suomessa myös tulevat vuosikymmenet.

Made in Posio
Posion tehtaalla valmistetaan kaikki keramiikka-astiamme ja osa kynttilöistämme. Vuosikymmenten varrella keramiikan valmistuksen työtavat ovat kehittyneet ja raskaimmat työvaiheet on automatisoitu, mutta paljon tehdään edelleen käsin. Tuotteet valmistuvat seuraavien työvaiheiden kautta.
Suunnittelu & muotin teko
Kaikki saa alkunsa tuotesuunnittelijoidemme pöydillä. Mallimestari toteuttaa kipsimallit ja äitimuotit useiden testausten kautta.
Muovaus
Tuotteiden valmistuksessa käytetään englantilaista valkoista savea. Runko muovataan Esteri-muovauskoneella, prässillä tai käsin valaen. Mukeihin liitetään korvat ja esineiden reunat pyöristetään käsityönä.
Lasitus & poltto
Muovaamisen jälkeen tuotteet esipoltetaan ja lasitetaan joko koneella, käsin kastamalla tai ruiskuttamalla. Sen jälkeen ne menevät uuniin uudestaan. Lasituspoltossa tuotteet poltetaan noin 1250 asteessa.
Viimeistely & myynti
Kun tuotteet valmistuvat lasituspoltosta, niiden pohjarenkaat hiotaan. Sen jälkeen ne lajitellaan ja pakataan myyntiin. Pakkaukset kuljetetaan tehtaan vieressä sijaitsevaan logistiikkakeskukseen, josta ne jaetaan myymälöihin.
7
vuorokautta kestää yhden mukierän valmistumisessa
11
laaduntarkastusvaihetta, jotka tehdään käsin

Ei nimi konetta pahenna

Keramiikkatehtaan työntekijät ovat antaneet nimet kaikille koneille. Esimerkiksi eräs koneista nimettiin aluksi Toivottomaksi, sillä se ei toiminut kuten toivottiin. Myöhemmin se kuitenkin ryhdistäytyi ja nimi muutettiin Toivoksi. Pertti nimettiin tehtaalla paljon vieraillen sähkömiehen mukaan. Tuorein tulokas on nimeltään Impi.

Käsin tehtyä kauneutta

Pentik-studio

Vastuullisuus kaiken keskiössä

Lue lisää

Keramiikan valmistusta Posiolla jo vuodesta 1974