Alussa oli siemen -näyttely: Anu Pentikin uusia teoksia ja elämäntarina esillä Turun WAMissa

Alussa oli siemen -näyttely: Anu Pentikin uusia teoksia ja elämäntarina esillä Turun WAMissa

Tiedote 3.6.2021

Perheyritys Pentikin juhlavuosi on myös suomalaisen designyrityksen perustajan, keramiikkataiteilija Anu Pentikin 50. taiteilijajuhlavuosi, joka huipentuu 4.6. WAM Turun kaupungin taidemuseossa avattavaan ”Alussa oli siemen” -näyttelyyn. Näyttelyä on valmisteltu jo yli kahden vuoden ajan ja museossa on nähtävillä juuri kyseiseen tilaan suunniteltuja tilataideteoksia ja installaatioita, muun muassa vaikuttava Siemenet-työ, jossa 1 500 keraamista voikukan höytyvää leijailee ilmassa.

Alussa oli siemen -näyttely on Anu Pentikin omakohtainen matka läpi koko vaiherikkaan 50 vuotta kestäneen taitelijauran. Näyttely esittelee Pentikin uusia taideteoksia, joiden valmistamiseen on käytetty tuhansia tunteja ja yli 400 metriä lähes 200 vuotta vanhaa hirttä, 900 kiloa kivitavarasavea, 800 kiloa valusavea sekä 600 kiloa paperiposliinimassaa. Teosten inspiraation lähteenä ovat Lapin luonto, Posion eläimet, värit ja muodot, mutta ennen kaikkea eletyn elämän kaikki eri sävyt vaaleasta tummaan ja aina hiiltyneeseen puuhun.

”Tarkkailen ympäristöni herkin silmin. Luovuus on minussa voimakas ja väkevä tunne. En asetu muottiin, vaan haluan kokeilla keramiikan rajoja ja kertoa luonnon kauneudesta omalla tavallani ja taiteellani. Posiolla sijaitseva tehtaamme on minulle kuin iso oma leikkimökki, jossa viihdyn edelleen lähes päivittäin. Usein en melkein malta nukkua, kun mieleni tekee lähteä tehtaalle ja alati kokeilla jotain uutta”, keramiikkataiteilija Anu Pentik kuvailee luomisprosessiaan.

WAM Turun kaupungin taidemuseossa syyskuulle asti avoimessa näyttelyssä nähdään Anu Pentikin koko taitelijamatka erilaisten teemojen kautta.

”Tarina alkaa kevyesti leijailevista, mutta teknisesti vaikeasti toteutettavista keraamisista voikukan siemenistä. Matkan varrella käsitellään myös loppuun palamista ja vaikeita asioita. Aina on kuitenkin toivoa ja lopussa löytyy seesteisyys ja rauha. Teokset muodostavat mielikuvitusniityn, jossa kaikki on mahdollista”, Anu Pentik summaa. 

Anu Pentikin (s. 1942) menestystarina alkoi 1970-luvun alussa omaleimaisista Kaamoskivistä, uniikeista keraamisista kynttilänjaloista. Vuosien varrella perheyritys on saanut lukuisia yrittäjyyteen ja vastuullisuuteen liittyviä palkintoja. Anu Pentik on myös palkittu Pro Finlandia -mitalilla. Kohokohtia Pentikin puoli vuosisataa kestäneestä historiasta löytyy tästä linkistä.

Anu Pentik - Alussa oli siemen -näyttely 4.6.–19.9.2021

Liput: aikuiset 12 €, näyttelyvierailu varattava ennakkoon osoitteessa turku.fi/vierailemuseoissa
Osoite: Turun kaupungin museo WAM, Itäinen Rantakatu 38, Turku
Näyttelyn avajaistilaisuus järjestetään suoratoistona 3.6. klo 17.55. Osallistu tämän linkin kautta.

Näyttelystä kertova video, jossa Anu Pentik kertoo elämästään omin sanoin, on katsottavissa tästä linkistä.

Pentikin juhlavuosi tuo taidetta ja tapahtumia myös Posiolle

Pentikin oma, maailman pohjoisin keramiikkatehdas sekä tehtaan yhteydessä toimiva kynttiläpaja sijaitsevat Posiolla, josta on vuosien saatossa kasvanut suosittu matkailukohde. Vastuullisen matkailun tunnustuksen saaneella Pentik-mäellä on tänä kesänä laaja tapahtumatarjonta:

  • Koko juhlavuoden avoinna: Pentik 50 -näyttely, Anu Pentik Galleria, Pentik-mäki, Posio
  • 6.–30.8.2021: Taide-elämyksiä ja työpajoja koko perheelle, Pentik Kartano, Timisjärventie 26, Perä-Posio
  • 6.–5.8.2021: Pentik-mäen kesätori, kojut ja kioski sekä 11.6. avautuva Puukkoseppämestari Markku Parkkisen puukkonäyttely, Pentik-mäki, Posio

Tarkemmat tiedot Kulttuurikeskus Pentik-mäen tapahtumista löytyvät tästä linkistä. Pentik Kartanon palveluihin ja tapahtumiin pääset tutustumaan täältä.

Syyskuussa Pentik-tapahtumat laajenevat näyttämölle, kun Anu Pentikin elämäntarinaan pääsee tutustumaan Rovaniemen teatterissa. Hanna Ojalan käsikirjoittama ja ohjaama Anu P. -näytelmä saa ensi-iltansa 11.9.2021.


Kuvat

- Anu Pentik - Alussa oli Siemen näyttelykuvat
- Pentik 50 v: henkilö- ja historiakuvia

Lisätiedot:
Minna Lampinen, markkinointijohtaja, puh. 040 586 8262 

Pentik on tarina tahdosta ja taidosta, ehtymättömästä elämänjanosta ja taiteen palosta. Perheyritys on kaunistanut suomalaisten koteja ja valloittanut sydämiä jo puolen vuosisadan ajan. Pentikin tarina alkoi vuonna 1971 Posiolta, jossa sijaitsee edelleen yrityksen keramiikkatehdas ja kynttiläpaja. Tänä päivänä Pentik on monipuolinen sisustamisen designtalo, jonka liikevaihto vuonna 2020 oli 24 miljoonaa euroa. Omia myymälöitä on verkkokauppa mukaan lukien 49 ja Pentik työllistää lähes 250 henkilöä Suomessa. Posio ja Pentik-mäki saivat vuonna 2020 vastuullisen matkailun Sustainable Travel Finland -tunnustuksen.