Posio on pop – Pentik tarjoilee monipuolisia taide-elämyksiä ja kesän parhaat mökkituliaiset

Posio on pop – Pentik tarjoilee monipuolisia taide-elämyksiä ja kesän parhaat mökkituliaiset

Tiedote 27.5.2021

Tänä vuonna 50-vuotisjuhlia viettävä suomalainen designtalo Pentik haluaa tuoda taiteen kaikkien koettavaksi. Posiolla sijaitseva Pentik-mäki ja -kartano tarjoavat kesällä lukuisia kulttuurielämyksiä ilman erillisiä sisäänpääsymaksuja. Juhlavuoden kunniaksi Anu Pentikin tarinaan ja teoksiin voi perehtyä myös Turun kaupungin taidemuseo WAMin näyttelyssä sekä syyskuusta alkaen Rovaniemen teatterissa.

Pentikin oma, maailman pohjoisin keramiikkatehdas sekä tehtaan yhteydessä toimiva kynttiläpaja sijaitsevat Posiolla, josta on vuosien saatossa kasvanut myös suosittu matkailukohde. Pentik-mäki houkutteli viime kesänä kymmeniätuhansia vierailijoita ja kesästä 2021 odotetaan entisestään vilkastuvaa matkailukesää.

Kulttuurikeskus Pentik-mäki sijaitsee Pentikin tehtaan välittömässä läheisyydessä. Se on ainutlaatuinen kokonaisuus, jolle on myönnetty vastuullisen matkailun Green Key- ja Sustainable Travel Finland -tunnustukset. Paikalta löytyy niin galleria, näyttelytila kuin yrityksen historiasta kertova museo sekä kahvio ja tehtaanmyymälä. Tänä kesänä mäelle kohoaa perinteisen kesätorin lisäksi kioski sekä seitsemän myyntikojua, joista voi tehdä keramiikkalöytöjä. Kesän erikoisuus on puukkoseppämestari Markku Parkkisen puukkonäyttely. Anu Pentik Galleriassa on esillä Pentik 50 juhlavuoden näyttely, johon on koottu parhaat palat Pentik-perheyrityksen puoli vuosisataa kestäneestä matkasta. Gallerian ulkoseinä on nähtävyys itsessään: ulkoseinää koristaa upea ja värikäs ”Posion Voima” -keramiikkataideteos, joka on tehty tehtaalla tuotannossa rikkoutuneesta keramiikasta.

Muutaman poronkuseman eli noin 20 kilometrin päässä Pentik-mäeltä sijaitsee 160-vuotias entinen porotila, joka on kunnostettu Pentik Kartanoksi. Timisjärven rannalla oleva kartano toimii nykyään taidekotina, vierasateljeena sekä näyttely- ja tapahtumapaikkana. Kesällä kartanolla on taide-elämyksiä kaikenikäisille. Kartanon kesän näyttely on nimeltään Valkoinen. Perheet voivat yhdessä ohjatusti osallistua lasten mosaiikkipäivien aikana rakennettavan Mittarimato-mosaiikkiteoksen luomiseen. Timisjärven rannassa on purjekatoksella katettu esiintymislava, jossa järjestetään musiikki- ja teatteriesityksiä. Kartanon kesäkahvila on kuuluisa suosituista vohveleistaan. Lisäksi tarjolla on myös lähiruokaa: oman nokkosviljelmän sadosta tehtyä piirasta ja teetä itse viljellyistä yrteistä.

Perheyrityksen juhlavuosi on myös Anu Pentikin taiteilijajuhlavuosi, joka huipentuu kesäkuussa WAM Turun kaupungin taidemuseossa avattavaan ”Alussa oli siemen” -näyttelyyn. Näyttelyssä nähdään useita tilataideteoksia, muun muassa Siemenet -työ, jossa 1 500 keraamista voikukan höytyvää leijailee ilmassa. Syyskuussa Anu Pentikin elämäntarinaan pääsee tutustumaan Rovaniemen teatterissa, kun Hanna Ojalan käsikirjoittama ja ohjaama Anu P. -näytelmä saa ensi-iltansa 11.9.2021.

”Pentikin kesä on tapahtumia täynnä. Haluamme tukea Posion alueen elinvoimaisuutta, luoda työpaikkoja ja tarjota monipuolisia kulttuurielämyksiä ympäristöä ja alueen kulttuuriperintöä kunnioittaen nyt ja tulevaisuudessa. Kaikkialle on vapaa pääsy lukuun ottamatta konsertteja ja ilmoittautumisen vaativia työpajoja. Tänä kesänä kulttuuritarjonta on monipuolisempaa kuin koskaan aiemmin”, kertoo Pentikin toimitusjohtaja Riikka Wulff.

Kesä on katettu myymälöihin – kotimainen keramiikka on tämän vuoden mökkituliaisten hitti

Pentikillä on 48 myymälää, jotka tarjoavat asiantuntevaa palvelua sekä monipuolisia ratkaisuja aina kesäkattauksesta tai -lahjoista kodin sisustukseen. Kaikissa Pentik-myymälöissä ympäri Suomen on käynnissä 7.6.–15.8. Kesäpassi -keräilykampanja, jossa saa ensimmäisellä ostokerralla passin ja tämän jälkeen 50 euroa ylittävistä ostoksista alennukseen oikeuttavan leiman. Alennukset karttuvat toisen ostoskerran 10 prosentista aina kuudennen ostokerran yhteydessä annettavaan 30 prosentin alennukseen.

”Kesän kattauksessa korostuvat kukat ja kirkkaat värit. Luonto ja luovuus valtaavat kodit. Vehreitä ja värikkäitä kesähuoneita ja rönsyävän runsaita puutarhakeitaita rakennetaan nyt niin luonnon helmaan mökeille kuin pienille parvekkeille keskelle kaupunkiakin. Mökkituliaisten hittituote on kotimainen keramiikka ja erityisesti kupit ja kulhot, jotka on helppo kuljettaa ulos kukikkaalla Aurora- tai Vaahtera -sarjan tarjottimella ja kattaa pöytä saman sarjan liinalla”, kertoo Pentikin designjohtaja Luisa Laine.

Sisustuksessa on nousussa myös uusien ja vanhojen tavaroiden yhdistely. Pentikillä on Posiolla tehtaanmyymälän yhteydessä vintage-myymälä, josta voi löytää menneiden vuosikymmenien aarteita.

          


Pentik-kesätapahtumat yhdellä kattauksella

  • Koko juhlavuoden avoinna: Pentik 50 -näyttely, Anu Pentik Galleria, Pentik-mäki, Posio
  • 6.–19.9.2021: Anu Pentik - Alussa oli siemen -näyttely, WAM Turun kaupungin taidemuseo, Turku
  • 6.–30.8.2021: Taide-elämyksiä ja työpajoja koko perheelle, Pentik Kartano, Timisjärventie 26, Perä-Posio
  • 6.–15.8.2021: Pentik-mäen kesätori, kojut ja kioski sekä 11.6. avautuva Puukkoseppämestari Markku Parkkisen puukkonäyttely, Pentik-mäki, Posio
  • 9.2021 alkaen: Anu P. -näytelmä, Rovaniemen Teatteri, Rovaniemi

Tarkemmat tiedot kulttuurikeskus Pentik-mäen tapahtumista löytyvät tästä linkistä. Pentik Kartanon palveluihin ja tapahtumiin pääset tutustumaan täältä.

Yhteystiedot ja kuvapyynnöt medialle:
Minna Lampinen, markkinointijohtaja, puh. 040 586 8262

Pentik on tarina tahdosta ja taidosta, ehtymättömästä elämänjanosta ja taiteen palosta. Perheyritys on kaunistanut suomalaisten koteja ja valloittanut sydämiä jo puolen vuosisadan ajan. Pentikin tarina alkoi vuonna 1971 Posiolta, jossa sijaitsee edelleen yrityksen keramiikkatehdas ja kynttiläpaja. Tänä päivänä Pentik on monipuolinen sisustamisen designtalo, jonka liikevaihto vuonna 2020 oli 24 miljoonaa euroa. Omia myymälöitä on verkkokauppa mukaan lukien 49 ja Pentik työllistää lähes 250 henkilöä Suomessa. Posio ja Pentik-mäki saivat vuonna 2020 vastuullisen matkailun Sustainable Travel Finland -tunnustuksen. www.pentik.com