Puutarhaessu

Puutarhaessu

Kangasmenekki 80 cm kangasta.

Esiliinan etuosa:
Leikkaa kankaasta 80 cm levyinen ja 50 cm korkuinen pala esiliinan etuosaa varten. Ompele sivut n. 2,5 cm + 2,5 cm päärmeillä. Ompele tämän jälkeen alareuna leveällä 4 cm + 4 cm päärmeellä.

Vyötärökaistale:
Esiliinan vyötärökaistaletta varten tarvitaan 12 cm korkea ja 2,05 m pitkä kaistale, jonka saat leikkaamalla kahdesta kankaan leveydestä 12 cm nauhaa ja ompelemalla kaistaleet yhteen. Silitä määrämittaan leikattu kaistale ensin kertaalleen pitkittäin, keskeltä kaksin kerroin nurjat puolet vastakkain, ja sitten vielä kertaalleen reunat kohti keskitaitosta. Näin saadaan nelinkertaista, napakkaa nauhaa, joka on 3 cm korkeaa ja 2,05 m pitkää.

Essun kasaaminen:
Merkkaa vyötärönauhaan keskikohta ja merkkaa keskikohta myös essun etuosaan. Työnnä essun etuosa silitetyn vyötärökaistaleen väliin neulat kohdakkain, ja neulaa kaistale kiinni etuosaan. Taita ja ompele ensin vyötärökaistaleen pää siististi kaistaleen sisään ja ala ommella kaistaletta eteenpäin läheltä reunaa tikaten. Jatka ompelua niin että essun etuosa tikkautuu kaistaleen väliin. Ota vastaan tulevat neulat pois ja jatka ompelua vyötärönauhan loppuun saakka. Taita viimeisenä nauhan päät siististi nauhan sisään ja ompele pää kiinni.

Etutaskut:
Leikkaa etutaskuja varten 28 cm korkea ja n. 70 cm leveä pala. Saumuroi tai huolittele siksakilla pala ympäri. Taita ja silitä yläreunasta 5 cm leveä päärme nurjalle ja ompele se kiinni. Silitä muut reunat n. 2 cm nurjalle. Neulaa tämä kappale kiinni essuun jättäen alas n. 3 cm ja reunoihin n. 2 cm varaa. Näin kiinnityskohta osuu essun päärmättyihin kohtiin ja tekee kiinnityskohdista vahvat. Ompele taskun sivut ja alareuna kiinni essuun jättäen yläreunan auki. Ompele taskuun ylhäältä alas saumoja muodostaen useita eri levyisiä taskuja tarpeesi mukaan.

  

Kuvissa näkyvä esiliina on ommeltu Pentikin vaaleanharmaasta Pioni-kankaasta.