Tiipii-teltta

Tiipii-teltta

Tarvikkeet:

  • Kangasta 3,3 m
  • 4 kpl harjanvartta tai vastaavaa, pituus 140 cm, halkaisija 24 mm
  • Nyöriä 4 m
  • Puuvillaista vinokanttia 80 cm

Höyrysilitä kangas, leikkaa hulpiot pois ja taita kangas pituussuunnassa 45 cm reunasta. Tiipiin kappaleet on helpompi leikata symmetrisiksi taitteelta. Mittaa taitetta pitkin 108 cm korkeutta, alareunasta leveyttä 44,5 cm ja yläreunasta 9 cm leveyttä. Nämä mitat pitävät sisällään saumavarat.

Mittaa ylä- ja alareuna tarkkaan suorakulmaan suhteessa taitokseen, piirrä linjat ja leikkaa. Kappale muodostaa näin kolmion, jonka alareuna on 89 cm leveä, yläreuna 18 cm ja korkeus keskeltä 108 cm. Leikkaa samanlaisia kappaleita samalla tekniikalla kolme kappaletta.

Tiipiin neljänteen seinään tarvitsemme kulkuaukon, joten teemme seinämän kahdesta osasta. Käytä mallina äsken leikkaamaamme taitoksella olevaa kolmiota. Pidä pala taitettuna ja nosta se yksinkerroin olevan kankaan päälle. Piirrä ylä- ja alareuna samoin kuin mallissa, mutta lisää keskelle leveyttä 3 cm oviaukon saumavaroja varten. Leikkaa pala. Näin muodostuu suorakulmainen kolmio, joka on alareunaltaan 47,5 cm, yläreunaltaan 12 cm, ja korkeus on 108 cm.

Leikkaa kaksi kappaletta näitä paloja. Saumuroi tai siksakkaa kaikkien viiden palan ylä- ja alareunat. Silitä kulkuaukon molemmista puoliskoista keskeltä 3 cm pystysuunnassa nurjalle, ompele kappaleet yläreunastaan taitoksen kohdalta 20 cm yhteen ja ompele 3 cm leveät kaistaleet vielä koko korkeudelta kappaleisiinsa kiinni. Näin muodostuu aukeava oviverho.

Silitä ja ompele yksinkertaisena jokaisen palan ylä-ja alareunasta 3 cm nurjalle. Tämän jälkeen ompele kappaleet oikeat puolet vastakkain toisiinsa pystysuunnassa kiinni 1 cm saumavaroilla. Siitä saumat auki, ja mittaa sekä neulaa oikealle puolelle muodostuvat kujat harjanvarsia varten saumojen kohdalle. Kujan syvyys on 4 cm eli ympärys 8 cm - aiempi sauma jää kujan keskelle, ja kujia muodostuu neljä kappaletta. Ompele kujat kiinni.

Ompele yläreunaan kujien viereen yhteensä 4 kpl n. 40 cm pätkiä nyöriä, joilla saa kiinnitettyä tiipiin ristikkäisiin harjanvarsiin. Ompele taitetusta vinokantista kiinnitysnauhat 50 cm korkeudelle alareunasta kujan etureunaan ja tiipiin sisäpuolelle, samaan kohtaan oviaukon molemmin puolin pitämään oviaukon kaistaleet tarvittaessa sivussa. Laita harjanvarret 10 cm ylhäältä yhdistyvään nippuun suunnilleen samoille mitoille, kun tiipiin mitat ovat.

Kieputa nyöriä yhdyskohtaan reilusti, jotta varret pysyvät napakkana nippuna. Ala työntää tiipiin pussia pikkuhiljaa ylös harjanvarsia samalla kujiin työntäen. Kun tiipii on paikallaan, sido kujien juureen ommellut nyörit kiinni niputettuihin harjanvarsiin ja levitä harjanvarret äärimmilleen niin että tiipiin seinät pingottuvat napakoiksi.

   
Kuvien tiipii-teltta on ommeltu Pentikin Metsänväki-kankaasta.