Vastuu tuotteista ja hankintaketjusta

Luonto designin ja kestävien valintojen lähtökohtana

Pentikin keramiikan sekä kodin tekstiili- ja sisustusmalliston suunnittelusta vastaa neljä omaa suunnittelijaa, joiden inspiraation lähteenä on pohjoinen luonto. Kaksi kolmasosaa valikoimastamme saa alkunsa omien suunnittelijoidemme työpöydiltä. Nämä tuotteet tunnistat Suomalaisen Työn Liiton myöntämästä Design from Finland-tunnuksesta, joka kertoo siitä, että tuote on muotoiltu Suomessa ammattimaisesti, vastuullisesti ja käyttäjälähtöisesti. Suomessa valmistetut tuotteet on merkitty puolestaan Avainlippu-tunnuksella. Oman suunnittelun lisäksi valikoimastamme löytyy tarkoin valittuja tuotteita, jotka sopivat yhdistettäväksi kuoseihimme ja jotka täydentävät lahjavalikoimaamme. Tavoitteenamme on kasvattaa sekä Suomessa suunniteltujen että valmistettujen tuotteiden osuutta valikoimassamme ja näin lisätä entistä enemmän kotimaista työllisyyttä.

Luonto näkyy paitsi suunnittelutyömme inspiraation lähteenä, myös valintoina, joita teemme huolehtiaksemme ympäristöstämme. Haluamme, että tuotteemme kestävät aikaa ja käyttöä niin designin kuin laadunkin puolesta. Materiaalivalinnoissa suosimme luonnonmateriaaleja, kuten puuvillaa ja villaa, sekä kierrätyskelpoisia materiaaleja. Kun tuote tulee elinkaarensa päähän, kannustamme asiakkaitamme hyödyntämään sen materiaalit mahdollisimman hyvin uudelleen kierrättämällä. Olemme lisänneet vuoden 2021 aikana kaikkiin tuotteisiimme merkinnät käytetyistä materiaaleista, jotta kierrätys olisi mahdollisimman helppoa.  

Laadun lisäksi panostamme tuoteturvallisuuteen ja testaamme tuotteet huolellisesti ennen kuin ne otetaan osaksi valikoimaamme. Kaikki elintarvikekontaktissa olevat tuotteet, kuten keramiikka-astiat ja servietit, on testattu ulkopuolisen tutkimuslaitoksen toimesta todentaen, ettei esimerkiksi niissä käytetyistä väreistä tai materiaaleista liukene mitään terveydelle haitallisia ainesosia elintarvikkeisiin. Suurin osa tekstiilituotteistamme on myös Oeko-Tex Standard 100 -sertifioituja. Tämä tarkoittaa, että tuotteen jokainen osa on lankoja ja vetoketjuja myöten tutkittu terveydelle haitallisten aineiden osalta. Oeko-Tex Standard 100 -sertifioidut tuotteet on merkitty erillisellä tunnuksella, jonka löydät tuotteen hoito-ohjelapusta.

     

Erityisen huolellisia olemme lastentuotteiden osalta.

Tuotteiden alkuperä

Oma tuotanto

Kaikki keramiikkatuotteemme suunnitellaan Suomessa ja valmistetaan omassa, maailman pohjoisimmassa keramiikkatehtaassa Posiolla. Vuosittain Napapiirin tuntumassa sijaitsevalla tehtaallamme valmistuu noin 300 000 keramiikkaesinettä 30 keramiikka-ammattilaisen toimesta. Saman tehtaan yhteydessä sijaitsee myös kynttiläpajamme, jossa valmistamme valamalla kynttilöitä osaksi elämän tärkeimpiä hetkiä. Kaikilla keramiikkatuotteilla ja oman pajan kynttilöillä on sekä Design from Finland että Avainlippu -tunnukset. Kaikki keramiikkatuotteemme kestävät mikoraaltouunin, pakastuksen, uunin ja astiapesukoneen, mikä tekee niistä erittäin monikäyttöisiä.

Keramiikkaesineemme tehdään Posiolla valmistetusta Pentik-savesta sekä englantilaisesta valkoisesta savesta. Perinteinen Pentik-savi valmistetaan tehtaallamme ja siinä käytetyt maasälpä ja kvartsi tulevat Suomesta. Kotimaisten raaka-aineiden rinnalla käytämme englantilaista savea laajentamaan tuotteidemme väripalettia. Suomalainen savi on sävyltään lähellä punatiiltä, kun taas englantilainen savi on sävyltään lämmin valkoinen. Savea ei jatkojalosteta, vaan se puhdistetaan vain epäpuhtauksista ennen käyttöä. Keramiikan poltossa syntyvän hukkalämmön otamme talteen ja ohjaamme hyötykäyttöön oman käyttöveden ja kiinteistöjemme lämmitykseen. Tehtaalla käyttämämme sähkö on 100% uusiutuvilla energialähteillä tuotettua.

Made in Posio, Finland.

Vastuullisempia materiaalivalintoja

Mallistomme kumpuaa intohimosta luoda kestävää kauneutta. Meille on tärkeää, että tuotteemme eivät ole vain kauniita, vaan myös laadukkaita, pitkäikäisiä ja kestäviä. Materiaalin valinta on tärkeä osa suunnitteluprosessiamme, sillä se määrittää, kuinka tuotetta voidaan korjata ja huoltaa, ja miten sen voi elinkaarensa lopussa kierrättää. Materiaalimme ovat aina aikaa ja käyttöä kestäviä. Olemme tehneet linjauksen, jonka mukaan pyrimme aina ensisijaisesti valitsemaan kierrätettyjä ja sertifioituja materiaaleja, kun se on mahdollista. 

Jatkossa haluamme ottaa mallistoomme myös vähemmän kuormittavia muuntokuituja (esim. Lyocell) sekä materiaali-innovaatiota (esim. Spinnova, Infinna). 

Kartoitamme vuoden 2022 aikana vastuullisten materiaalien osuudet ja asetamme tavoitteet niiden lisäämiselle tuleville vuosille. Tavoitteenamme on vuoden 2023 mallistoista lähtien lisätä tuoteryhmä kerrallaan vastuullisempien, kuten kierrätettyjen ja sertifioitujen materiaalien osuutta tuotteissamme.

Toimittajasuhteet ja kumppanuudet 

Kotimaisuus ja lähituotanto ovat arvojemme ytimessä. 64% tuotteistamme valmistetaan Suomessa ja muissa Euroopan maissa. Olemme sitoutuneet kotimaiseen suunnitteluun ja haluamme kasvattaa kotimaisten tuotteiden osuutta valikoimassamme tulevaisuudessa. Esimerkiksi herkkuvalikoimamme on uudistunut vuoden 2022 aikana 100% kotimaiseksi.

EU-alueen ulkopuolisista hankintamaista suurin on Kiina. Kiinnitämme erityisesti huomiota riskimaista tuleviin hankintoihin ja kehitämme aktiivisesti yhteistyötä valmistajien kanssa. Amfori BSCI:n ja Amfori BEPI:n jäsenenä noudatamme yritysvastuullisuusperiaatteita, joiden päämääränä on parantaa työolosuhteita kansainvälisissä toimitusketjuissa sekä vähentää ympäristövaikutuksia. Tiedostamme, että pelkästään kuuluminen amforiin ei takaa vastuullista toimintaa, vaan tarvitaan myös aktiivista kannustamista, opastamista ja tukea tavarantoimittajien suuntaan. Edellytämme tavarantoimittajiamme sitoutumaan myös Pentikin omaan sosiaalisen vastuun ohjelmaan (Pentik Social Responsibility), jossa kielletään esimerkiksi lapsityö, pakkotyö ja syrjintä. 

Perheyrityksenä haluamme vaalia pitkäjänteisiä suhteita ja tuntea tuotteidemme sekä raaka-aineidemme alkuperän. Hankintaperiaatteisiimme kuuluu, että etsimme yhteistyökumppaneita, joiden kanssa voimme tehdä yhteistyötä mahdollisimman pitkään.  Esimerkiksi kierrätystiikistä valmistetut uniikkikalusteet Anu Pentik löysi ensimmäisillä Intian matkoillaan vuonna 2000. Nämä samalta pitkäaikaiselta yhteistyökumppanilta tulevat kalusteet täydentävät edelleen valikoimaamme, tuoden eksoottisen mausteen skandinaavisen muotoilun rinnalle.

Tavoitteenamme on lisätä läpinäkyvyyttä kaikessa toiminnassamme. Tuotekohtaiset tiedot valmistusmaasta löytyvät verkkosivuiltamme sekä myymälöistämme. Tammikuusta 2020 lähtien olemme lisänneet myös kaikkien uusien tuotteiden tuotetageihin tiedon valmistusmaasta.

Tuotteiden kestävä käyttö ja kierrätys

Omassa tuotannossamme Posiolla pyrimme kierrättämään ja hyödyntämään raaka-aineen mahdollisimman tehokkaasti. Tehtaallamme polttamaton savi käytetään uudestaan ja valmistusprosessissa rikkoutuneet lasitetut keramiikkaesineet kerätään talteen ja niistä tehdään kierrätystaideteoksia. Näitä uniikkeja kierrätyskeramiikkataideteoksia on nähtävillä esimerkiksi Pentikin Sellon myymälässä Espoon Leppävaarassa sekä Pentik-mäellä Posiolla. Pentik Kartanolla vierailijat ovat myös pääseet tekemään taidetta rikkoutuneista keramiikkaesineistä. Kartanon pihalle valmistui kahden viime kesän aikana lasten ja aikuisten yhteisvoimin 4 metrinen mittarimato-taideteos.

Emme hävitä myöskään valikoimasta poistuvia tuotteita tai esteettisiä virheitä omaavia 2-laadun tuotteita. Näistä tuotteista voi tehdä löytöjä eri puolella Suomea sijaitsevista 13 outlet-myymälästämme. Lisäksi meillä on Posiolla oma kierrättämiseen kannustava Vintage-shop, josta löytyy klassikkotuotteita eri vuosikymmeniltämme. Lisätietoja Vintage-shopista täältä.

Meille on tärkeää, että tuotteemme eivät ole vain kauniita, vaan myös pitkäikäisiä ja kestäviä. Tehokas tapa pienentää tuotteen ympäristöjalanjälkeä, on tuotteen huoltaminen ja näin sen eliniän pidentäminen. Olemme koonneet alle muutamia käytännön vinkkejä, joiden avulla voit huoltaa ja hoitaa keramiikkatuotteita, ja näin pidentää niiden elinkaarta.

Keramiikan hoito- ja huoltovinkit:

  • Keramiikka-astiat ovat erittäin kestäviä ja ne säilyvät kauniina ja kirkkaina pitkään, kun ne pestään heti käytön jälkeen. Astioiden konepesussa on hyvä noudattaa astianpesukoneen käyttöohjetta sekä konepesu- ja huuhteluaineiden annosteluohjeita.
  • Kahvin tai teen tummentamien mukien puhdistukseen voi kokeilla leivinjauhetta ja ruokasoodaa, jota laitetaan ripaus mukiin ja päälle kaadetaan kiehuvaa vettä. Seoksen annetaan vaikuttaa muutaman minuutin ajan ja sen jälkeen muki pestään tiskiharjalla ja huuhdellaan hyvin.
  • Mustat, metalliset jäljet saa poistettua esimerkiksi hankauspesuaineella. Pinttyneimpiin jälkiin voi kokeilla keraamisen lieden puhdistusainetta tai tiskikoneaineesta ja vedestä tehtyä tahnamaista seosta. Puhdistuksen aikana on hyvä käyttää suojakäsineitä.
  • Keltaiset ns. ”ruostuneet” jäljet astioissa: Kyseessä on lasitteeseen kiinni palanut valkuaispitoinen aine, kuten kananmuna, kermaviili tai juusto. Jälkien syntymistä voi ehkäistä huuhtelemalla ja pesemällä tuotteen aina käytön jälkeen. Jo syntyneet jäljet voi koittaa poistaa edellä mainituilla vinkeillä.

Huom! Karheita hankaussieniä ei saa käyttää puhdistuksessa, koska ne naarmuttavat keraamisen tuotteen pinnan.