Hyvä tietää Pentikin kankaista

Pentikin kankaat ja vahakankaat ovat 150 cm leveitä (sis. hulpioreunan). Kangasvalikoima vaihtuu sesongeittain. Pentikin puuvillakankaat soveltuvat erinomaisesti erilaisten sisustustekstiilien ompeluun. Kankaista on helppo ommella verhoja, pöytäliinoja, tyynynpäällisiä, kasseja ja muita kodintekstiilejä. Akryylipinnoitettu kangas sopii hyvin keittiöön ja ruokailutilaan, sillä se on helppo pyyhkiä puhtaaksi. 

Ompelutöissä on hyvä ottaa huomioon kääntö- ja saumanvarat, kuvion kohdistus sekä mahdollinen kutistumisvara. Puuvillakankaiden kutistumisvara on 8 %, vahakankaan 3 % ja pellavakankaiden 8-10 %. Voit tutustua kankaan tarkkoihin hoito-ohjeisiin avaamalla verkkokaupassa tuotteen tiedoista ”Hoito-ohjeet" - osion. Toimitamme hoito-ohjeet myös ostamasi kankaan mukana. Kangaspakan pituus on 14 m ja vahakangasrullan pituus 9 metriä. Kankaiden sävyerot voivat vaihdella painoerittäin.

Myynti tasametreittäin

Pentikin kankaat myydään verkkokaupassa metreittäin, ja niiden raporttikoko on 64 cm, ellei tuotteen kohdalla mainita toisin. Kangaspakan pituus on 14 m ja vahakangasrullan pituus 9 metriä. Kankaat toimitetaan yhtenä kappaleena leikattuina ja viikattuina.

Ompelutöissä on hyvä ottaa huomioon kääntö- ja saumanvarat, kuvion kohdistus sekä kankaan kutistuminen. Puuvillakankaat voivat kutistua ensimmäisessä pesussa noin 8 %, vahakankaat noin 3 %  ja pellavakankaat noin 8-10 %. Tarkista kankaan kutistuminen tuotteen lisätiedoista ja huomioi se kankaan menekkiä laskiessasi.

Huomaathan: Koska kankaat leikataan haluttuun mittaan, ovat ne mittatilaustuotteita eikä niillä ole vaihto- tai palautusoikeutta.

Näin arvioit menekin:

  • Pitkät verhot: Verhon valmis pituus + 30 cm ompeluvara (5+5 cm yläkäänteeseen ja 10+10 cm alakäänteeseen)
  • Kappa: Kapan valmis korkeus + 20cm ompeluvara (3+3 cm yläkäänteeseen ja 7+7 cm alakäänteeseen)
  • Pöytäliina: Pöydän pituus + 40-60 cm pöydän yli laskeutuvaa kangasta + 10 cm ompeluvara. Pöydän yli laskeutuvan kankaan määrä on yleensä 20-30 cm/pääty ja ompeluvara n. 10 cm).

Kuvion kohdistaminen

Kuvion kohdistamista tarvitaan silloin, kun samasta kankaasta valmistetaan useampi vierekkäin oleva tuote (esim. verhot tai kaksi kaitaliinaa). Kuviokohdistus tarkoittaa kankaan leikkaamista siten, että kankaan kuvio toistuu samanlaisena molemmissa/kaikissa leikatuissa kankaan paloissa (esim. verhoissa). Mitä isompi ja selkeämpi kuviointi on (esim. Pastelli-kangas), sitä tärkeämpää on myös kuvioiden kohdistuminen samalla tavalla. Pienemmissä kuvioissa (esim. Mustikkametsä-kangas) kohdistus ei ole yhtä oleellinen. Mikäli haluat ommella esimerkiksi neljä kuviokohdistettua, 240 cm pituista verhoa, tulee kangasta varata kolmen ylimääräisen raportin verran.

Esimerkki menekkiarviosta neljälle 240 cm verholle, kun kankaan raportti on 64 cm

Verhojen kääntövarat ovat yleensä 5+5 cm yläkäänteeseen ja 10+10 cm alakäänteeseen eli yhteen verhoon (ilman kutistumisvaraa) tarvitaan 270 cm. Jos haluat pestä verhokankaan ennen ompelua, kutistumiseen ensimmäisessä pesussa tulee varata n. 3-5 %. Jos kangasta kohdistetaan, yhteen verhoon menee 4,21 raporttia. Yhteen verhoon pitää varata 5 x 64 cm eli 320 cm kangasta, josta verhoon menee 270 cm. Kankaasta jää 50 cm kohdistusvara. Neljästä verhosta tulee kolme á 50 cm pitkää kohdistuskappaletta. Yksi verho vaatii siis 320 cm kangasta, paitsi viimeinen vain 270 cm = 12,30 metriä. Kankaat myydään verkkokaupassa metreittäin, joten ostoskoriin pitää klikata 13 metriä kangasta. Kangaspakassa on noin 14 m kangasta ja akryylipinnoitetussa kangasrullassa noin 9 metriä kangasta.

Tarvitsetko apua? Asiakaspalvelumme auttaa ilomielin, ota yhteyttä!