Joulukalenteri

Joulukalenteri

  • Varaa 1,6 m 140 cm – 150 cm leveää kangasta kalenterin taustaksi ja 1,5 m taskuihin.
  • Ala- ja yläkäänteisiin tarvitaan n.2 cm halkaisijaltaan olevaa, pyöreää puurimaa 2 x 1,2 m.
  • Kiinnitystä varten tarvitaan 2 kpl silmuruuveja ja napakkaa narua.

Ompele ensin tausta. Leikkaa kankaasta 1,18 m leveä pala koko kankaan pituudelta. Käännä, silitä ja ompele molemmista reunoista 3+3 cm päärmeet. Käännä, silitä ja ompele molempiin päihin 4+4 cm kuja puurimaa varten. Nyt taustan leveys on 1,06 m ja korkeus 1,44 m.

Valmistele kalenterin taskut. Taskut muodostuvat pystysuunnassa kuudesta neljän taskun taskurivistä. Yhden taskun koko valmiina on 25 cm x 20 cm. Yhteen taskuriviin tarvitaan kangaspala, jonka leveys on 1,22 m ja korkeus 25 cm. Leikkaa näitä palasia kankaasta 6 kpl. Huolittele kangaspalan sivut ja alareuna saumurilla tai siksakilla. Käännä, silitä ja ompele yläreunaan 2+2 cm päärme. Silitä molemmista sivuista 2 cm ja alareunasta 1 cm nurjalle.

Ala neulata ylintä taskuriviä taustakankaalle. Ensimmäinen tasku alkaa 5 cm sivusta ja viimeinen tasku päättyy samaten 5 cm päähän reunasta. Ylimmän taskurivin ja yläreunan väliin jätetään 8 cm. Neulaa ensimmäinen sivu kankaalle ilman laskoksia. 25 cm:n päästä muodosta taittelemalla 1,5+3+1,5 cm vastalaskos niin, että laskoksen pohja on 3 cm ja päälikangas laskostuu 1,5 cm ensimmäisen taskun ja 1,5 cm seuraavan taskun reunasta. Katso, että laskos on suorassa ja taskujen pystytaitteet nousevat tasaisesti ylös. Nyt on ensimmäinen tasku ja toisen taskun ensimmäinen reuna neulattu kiinni pohjaan. Jatka samalla tavalla tehden laskoksia aina 25 cm välein niin, että taskuja on 4 kpl. Lopuksi neulaa reuna ilman laskosta.

Ompele ensin taskurivin sivu, jatka suoraan koko alareunan pituudelta ommellen laskokset kiinni, ja viimeiseksi toinen sivu. Seuraavaksi tikkaa taskujen välit kiinni pohjaan laskosten kohdalta: ompele pystytikki keskelle laskoksen pohjaa taskun alareunasta yläreunaan. Näin muodostuu taskujen välit.

Jätä n. 2,5 cm taskurivien väliin, ja kiinnitä kaikki 6 kpl taskurivejä taustakankaaseen. Silitä lopuksi taskut napakasti taustaa vasten ja pujota puurimat ylä- ja alakujiin. Ruuvaa silmuruuvi yläriman päästä sisään keskelle rimaa molempiin päihin. Sido ripustusnaru sopivalle kireydelle silmuruuveihin.

Joulukalenterimme on ommeltu raikkaan nuorekkaasta Lyhde-kankaasta.